Bigger, better

500dscn0258

Det slår mig gang på gang hvilket effektivt samfund USA er gået hen og blevet. Serviceniveauet er højt og infrastrukturen meget logisk bygget op. Gaderne ligger vinkelret på hinanden, ofte numrerede, eller med Nord, syd, øst og vest angivet, der fortæller dig hvor du er i forhold til verdenshjørnerne .– Det er en stor hjælp, hvis ellers systemet går op for dig, og det gør det for mange.

500dscn0358

Forkortelser er meget anvendte. Her er vokalerne sparet væk.

Effektiviteten går igen overalt, og betyder  givetvis, at der spares både tid og penge, men det kan vel også blive for effektivt.

F.eks er mange tage lavet at en slags tjæretegl med noget krymmel strøet på, i forskellige mørke toner. Små skråt skårne bidder er stykket sammen som tagsten og det ser ud af helvede til. Som tag er det for fladt efter min smag, men jeg er sikker på, at det er et ret godt tag, der ikke trænger til megen vedligeholdelse og så er det sikkert også ret billigt, men grimt er det altså. Det er især tagene på alle de fastfood stalde, jeg har bidt mærke i, som findes overalt: Burger King, Jack in the Box, KFC, Subway, Mac Donald, hvor du kan købe junkfood for meget få penge.

Det eneste sunde, er nok den tavle med kalorietal, som alle disse etablissementer nu er blevet påbudt at sætte op, så du kan gå hen og læse helt nøjagtig hvor mange kalorier, der var i din double cheeseburger med fries, samt den liter cola, du lige har inhaleret.

Det smager sådan set godt, måltidet – det forfører barnet i én, men hver gang jeg har spist der, mærker jeg først forsent, at jeg har fået for meget af det.

500dscn0373

Man holder op med at undre sig over hvorfor der er så mange overvægtige, der stavre rundt med indadvendte knæ eller bliver kørt rundt i dobbelte rullestole. Portionerne er for store, – alt for store og den billige mad for usund. Tomat og salat i burgeren koster ekstra, mens ketchup, der er fyldt med sukker og mayonnaisen, ikke koster noget.

På tankstationer og i drugstores står køleskabene fyldte af kulørte ½ liters soft drinks. Sparkling water, er som regel kun til at få på finere steder. Almindeligt vand på flaske er til salg, men har tydeligvis ikke høj status og bliver ihvertfald ikke vist frem på samme måde -så drikker de hellere vandet fra hanen, som myndighederne fortæller er godt og bakteriefrit – det tror jeg, men det smager af klor, hvilket ikke synes at genere nogen.

500dscn0363

Der må være sket noget med størrelsesforholdene dengang europæerne i sin tid besatte Amerika. Centimeter blev til inches, kilometre til miles og celsius til fahrenheit, enheder der alle er større end de europæiske. Her bruger man gallons og acres og når man kigger ud over de enorme landskaber kan man egentlig godt forstå det, for du fornemmer at vidderne fortsætte bagved dit bliks rækkevidde.

Her kan Harzen og Swarzwald ikke følge med og selv om jeg godt ved at Kaukasus og De Sweiziske Alper er ret store, kan det alligevel ikke sammenlignes med det fur, som det amerikanske kontinent fik, dengang det blev skubbet sammen og dannede sine bjergeformationer og søer.

Men den amerikanske metabolisme er ikke større end den europæiske.


500dscn03601

Manden her, var fuld som en allike, men han kunne sagtens forklare os præcist og meget venligt, hvor den næste åbne tankstation lå.


This entry was posted in Historie. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.